 |
Store Sandungen i morgensol |
I ganske lang tid nå har jeg hatt en drøm om å komme meg til Demmevasshytta. Det er en av Turistforeningens (eller skal jeg egosentrisk begynne å kalle det Turidsforeningen og ta all T-merking som et kompliment?) vanskeligst fremkommelige hytter, der den ligger på vestsiden av Hardangerjøkulen. Fordi man må over isbre for å komme dit, krever det brekunnskap, noe jeg ikke har, og hytta fremstår derfor som et slags Soria Moria slott. Den ble bygget i 1896, og jeg kan bare forestille meg all den historien som sitter i veggene. Også har jeg hørt at hytteboken daterer langt tilbake i tid. Så spennende!
En venninne var på førjulstur dit på ski for noen år siden, og det hørtes så magisk ut. Dra på tur dit i adventstiden, når vinteren har kommet ordentlig i fjellet og mørketiden omfavner oss. Og kanskje spise pinnekjøtt med akevitt til mens man venter på julen...
Denne helgen var det planer om nettopp en tur til Demmevass. Ikke en vintertur, men en tur på tampen av høsten der oppe, uten ski. Det lå an til å bli en liten gjeng som skulle av gårde fra fredag til søndag, med tog fra Oslo S til Finse litt tidlig på dagen/ettermiddagen fredag. Bare tanken på å sette seg på toget og fraktes til fjells, kanskje med en øl mens man rister av seg hverdagen, var nok til å glede seg. Men, været ville ikke være med på dette! Ettersom helgen nærmet seg ble værvarselet verre og verre. Det var spådd mye nedbør i form av regn og snø, og kraftig vind. Hjertet mitt sank som et blylodd idet jeg fikk beskjed om at turen ble avlyst. Litt som den gangen da jeg var liten og jeg og bror kranglet så mye i bilen på vei til Esther (godteributikken i Kirkeveien) for å kjøpe lørdagsgodt at turen ble avlyst og vi måtte klare oss uten søtsaker.
 |
Lunsj i sola ved Gjerdingen |
Plan B var tur i Marka. Nordmarka på langs fra nord til sør, fra Grua til Sognsvann. Etter at jeg fikk ristet av meg skuffelsen over at Demmevassturen gikk i vasken, vokste trua på ekspedisjon i Nordmarka. Lørdag morgen møtte 6 stykk på Oslo S klare for å ta eventyrtoget til Grua og legge ut på Ekspedisjon Nordmarka på langs. Teamet bestod av 3 kvinner og 3 menn. Alle kjente noen, men ingen kjente alle.
Kartet ble studert mens toget tok oss nordover. Området rundt Spålen hadde blitt anbefalt til en av oss. Det ville føre til en relativt lengre tur. Vi bestemte oss for å ta den litt kortere "klassikeren" fra Grua, via Mylla, over Bislingen, ned til Gjerdingen og så på østsiden av vannet, deretter til Katnosa, med et besøk på Milorg hytta som jeg stadig blir begeistret for når jeg kommer der på langrenn, så over til Sandungen hvor ekspedisjonsleder forespeilet en fin teltplass hvor han hadde vært en gang tidligere. Dag 2 var planen via Kikut og til Sognsvann, og voila! Nordmarka ville være ferdig forsert på langs.
Det var en helt fantastisk dag! Varmt når vi var i le av vinden, som vi kun kortvarig ble eksponert for ved de store vannene. I retrospektoskopet framstod det som en nobrainer at dette var plan B framfor vinterstormen som herjet på Finse. Her egget blåbærene mot oss i lyngen, store som plommer og fremdeles deilig søte og spenstige. Og soppen stod klar til å plukkes av vår soppekspert.
Jeg vil ikke si at vi gikk oss vill, men et par ganger mistet vi stien. I iveren over bl.a. å diskutere hvilken pølse man skulle valgt seg hvis det var det eneste man skulle spise resten av livet, glemte vi alle å se etter den blå merkingen. Det kan jo være vanskelig å måtte bestemme seg for om man ville valgt pepperoni, grillpølse, reinpølse, elgpølse, wienerpølse eller annet! Men det tok sjelden lang tid før merkingen ble funnet igjen. Ingen sak for Turid og co!
 |
På vei ned til Sandungen |
Undertegnede hadde med iver fortalt om Milorghytten ved Katnosa hvor stemingen er stor på trammen på vinteren når man går marka på langs. Jeg var klar over at det ikke ville være overfylt med folk der nå, og trolig ingen servering, men hytta fasinerer meg. De andre var også keene på å se hva dette var. Det ble litt "one time at bandcamp" med Milorghytta og med "hver gang jeg kommer her på ski......". Vel, hytta var litt vanskeligere å finne når jeg ikke kom over vannet på Katnosa som jeg "vanligvis" gjør. Den fikk stå i fred for oss denne helgen. Foruten dette nådde ekspedisjonen alle sine delmål og med ok tid. Hadde det vært 71 grader nord, hadde vi vunnet episodens etappe!
Vi slo leir mellom Vesle og Store Sandungen, i rimelig god le for vinden. Der var det allerede bålplass klar til oss. Ekspedisjonens egen bålmester, Ole, gjorde en hederlig innsats med et standard-, men skikkelig, firkantbål. På forhånd hadde han ønsket seg en øks til hugging av ved, og frøken Monsen hadde tilfeldigvis liggende en liten lettøks hjemme som ennå var ubrukt. Herlig å kunne føle at man har utstyret i orden, haha. Takk til tante Kari som ga den til meg i julegave i fjor, hun vet å utstyre sin niese.
 |
Bålmesteren i arbeid |
Med et realt bål var det dermed god steming på Sandungen lørdag kveld! Åh, som jeg elsker sånne turer! Dagen etter våknet vi opp til DEN soloppgangen over blikkstille vann. Noen våknet før andre, og det ble en langsom, doven start på dagen. Det ble til og med disket opp med pannekaker og stekt sopp - slikt faller i smak for et luksusdyr som meg, hehe.
Søndag ble minst like fin som dagen før. Vi brøt leir ganske sent og tok like gjerne en liten topptur på vei til Kikut. Kikuttoppen var litt vanskelig å skjønne seg på for oss. Jeg tror vi var på 2 topper før vi på 3. topp skjønte at de andre to ikke hadde vært Kikuttoppen, 612 moh. Personlig hadde jeg jo vært der før, kjentkvinne som jeg er! Men det er så ekstremt lenge siden, så det nesten var i et tidligere liv.
 |
Vi tror vi er på Kikuttoppen |
Søndagsturen gikk derfor fra Sandungen, via Kikuttoppen, til Kikut, deretter Bjørnholt på grusvei, så sti fra Bjørnholt til Ullevålseter, og til slutt grusvei til Sognsvann via østsiden av vannet. Stadig fantastisk vær i ufattelig fin høstnatur, med gradvis økende vannblemmetendens under føttene som egentlig ikke la noen demper på humøret. Turen ble 46 eller 48 km totalt, en distanse man kan være fornøyd med.
Nok en gang var helgen en påminnelse om hvordan det gir så mye påfyll av livgnist å komme seg på tur, uansett hvor utslitt man er på forhånd. En fantastisk tur er gjennomført - i utrolig hyggelig selskap med mye nytt bekjentskap.
Drømmen om Demmevass og andre større turer er der fremdeles, men i mellomtiden er det viktig å komme seg ut på de nærere turer.
Takk for en fantastisk helg, Ekspedisjon Nordmarka på langs!